Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Seizoen

Dag van de componist

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Componisten worden zelden in de schijnwerpers gezet. Hoog tijd om de levende Nederlandse componist eens op het schild te hijsen, tijdens de Dag van de Componist. Op zaterdag 18 juni zijn er in heel Nederland activiteiten, met de grootste focus in Utrecht, inclusief een door ons mede-samengesteld avondprogramma in TivoliVredenburg. Kijk hieronder voor een volledig overzicht van wat er in Utrecht allemaal te doen is.

Grootste Grafische Partituur Aller Tijden
10:00 Hoog Catharijne, Utrecht – gratis

Op Utrecht CS onthullen tientallen componisten met de Componist des Vaderlands Martin Fondse de Grootste Grafische Partituur Aller Tijden. Een bonte stoet kinderen, musici en voorbijgangers speelt de muziek en rolt de immens lange partituur uit via Hoog Catharijne naar TivoliVredenburg.

De onthulling begint om 10.00 uur bij het Stadskantoor naast het Centraal Station Utrecht. De stoet gaat dan via de galerij achter het Centraal station, via Hoog Catharijne naar de Grande finale om 11 uur op de Vredenburgerkade. Voor iedereen gratis toegankelijk! Mis het niet!


Louis Andriessen carillonconcert door Malgosia Fiebig en onthulling gevelbord 
11:00 Domplein / Pandhof, Utrecht – gratis

De componistenfamilie Andriessen – Louis, zijn broer Jurriaan en hun vader Hendrik – woonde jarenlang in Utrecht. Om 11.00 uur kun je aan de voet van de Domtoren genieten van een carillonconcert door Malgosia Fiebig, met werken van Louis, Jurriaan en Hendrik. Over de daken klinkt muziek van de Andriessens. Tip: ga vanaf 10:45 naar de Pandhof voor een rustiger luisterplek.

Na het concert wandelen we vanuit het de Pandhof naar Herenstraat 5. Om 12.00 uur onthult de Utrechtse Wethouder van Cultuur een bord aan de gevel van Herenstraat 5, waar de familie Andriessen heeft gewoond. Aanwezig zijn ook beiaardier Malgosia Fiebig, voormalig beiaardier Arie Abbenes en telgen uit de familie Andriessen. De ceremonie eindigt omstreeks 12:30.


Dag van de Componist in TivoliVredenburg
11:00-22:00 TivoliVredenburg, Utrecht – gratis

Componisten van strijkkwartetten en symfonieën staan zelden zelf op het podium in de schijnwerpers. Hoog tijd om de levende componist eens op het schild te hijsen. In samenwerking met NPO Radio4, Gaudeamus en het Nieuw Genootschap Nederlandse Componisten organiseert TivoliVredenburg dit festival ter ere van de componist. In onze KF Hein Foyer, het plein op vijf hoog, klinkt de hele dag een veelzijdig programma. Bovendien wordt de grootste grafische partituur aller tijden uitgerold, van Utrecht CS naar TivoliVredenburg, en gespeeld uiteraard! Het hele programma wordt opgenomen door NPO Radio4, met presentatie door Aad van Nieuwkerk.

Talloze Utrechtse muziekorganisaties en -groepen leveren bijdragen aan het programma van de Dag van de Componist. Kersverse winnaars van het Nederlands Vioolconcours, muziek van levende Nederlandse componisten en de klank van klei. Frisse Oren speelt stukken uit hun jeugdvoorstelling STREK (3+) met muziek van Oene van Geel. De ensembles Insomnio en T R O M P O spelen werk dat ze in nauwe samenwerking met verschillende componisten ontwikkelden.

Partners: Nieuw Genootschap Nederlandse Componisten, NPO Radio 4, Gaudeamus, TivoliVredenburg, Nederlands Vioolconcours, Frisse Oren, GIST, Insomnio

11:00 uur NEON
12:00 uur Gerard Bouwhuis, Heleen Hulst & Mick Stirling
13:00 uur Douwe Eisenga
14:00 uur Toonzetters
15:00 uur Adam Quartet; Wiek Hijmans
16:00 uur Amstel Quartet
17:00 uur Trio Napolov, Fridman, Sandee
18:00 uur Cello Octet
19:00 uur Rembrandt & de Staalmeesters
20:00 uur Insomnio; Nederlands vioolconcours
21:00 uur Frisse Oren; Trompo; GIST

Partners

Nieuw Genootschap Nederlandse Componisten
NPO Radio 4
TivoliVredenburg
Nederlands Vioolconcours
Frisse Oren
GIST
Postland
Insomnio
Rizoom