playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Seizoen

Gaudeamus Sessies #20

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

In de onregelmatig plaatsvindende Sessies presenteert Gaudeamus (dé ontwikkelplek voor jonge muziekpioniers) previews, voorproefjes en work-in-progress van eigen producties, jonge ensembles en/of van talentvolle componisten. Tijdens de 20ste editie aandacht voor de preview van Koerikoeloem, een muziektheatervoorstelling van Miranda Driessen naar het gelijknamige prozagedicht van Tjitske Jansen. Een multidisciplinair werk voor 8 solostemmen, sho (een Japans blaasinstrument), blokfluittrio en een klankinstallatie bestaande uit 8 windharpen. Op het programma ook een eerst proef van de klankinstallatie Disturbing Light van beeldend vormgever Marij Janssen en componist/pianist Rieteke Hölscher.

De tekst van Tjitske Jansen is een opsomming van zeer dicht op de huid geschreven, persoonlijke anekdotes. Nu lijkt dat in een tijd waarin iedereen bijna dagelijks zijn of haar beslommeringen op Facebook en andere social media post niets bijzonders, maar hier is toch iets anders aan de hand: in de veelheid van verhalen ontstaat gaandeweg het beeld van een leven waarin elke poging grip te krijgen op het leven een bijna onbegonnen zaak lijkt. Toch is er nergens sprake van een aanklacht, beschuldigingen of behoefte tot vergelding. Op vaak bijzonder humorvolle wijze loodst zij ons in heldere taal door haar verzen zonder ook maar ergens wollig of melodramatisch te worden, met een compassievolle distantie.

Afgelopen december werd in de Gaudeamus Sessies #17 het eerste deel van Koerikoeloem gepresenteerd. Waar in het eerste deel van Koerikoeloem nog sprake is van een geleidelijke overgang van gesproken woord, naar recitaties, Sprechgesang en uiteindelijk gezongen tekst wordt in het tweede gedeelte deze ontwikkeling voortgezet naar een steeds complexere polyfonie, die uiteindelijk volledig oplost in de ijle zachte klanken van de windharpen.

Disturbing Light bestaat uit een zwerm van zwevende figuurtjes die in een compacte ‘wolk’ in de ruimte deinen. Door geraffineerd lichtgebruik ontstaat er een spannend spel van licht en schaduw op de muur waarin de figuurtjes allemaal een eigen identiteit krijgen. Rieteke Hölscher componeerde bij dit beeld van Marij Janssen een nieuw minimalistisch stuk voor elektronica, piano en viool vol herhaling en variaties op de motieven. Beeld en geluid vloeien naadloos in elkaar over en geven het publiek een gevoel van een oneindigheid tijdlus.