playlist: Gaudeamus 2019 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar programma

Jerzy Bielski – Zamenhof Project: Breaking the codes

#ZAMENHOF #MUZIEKTHEATER #TAAL

Breaking the Codes: Zamenhof Project, van de jonge muziektheatermaker Jerzy Bielski, is een muziektheaterproject geïnspireerd op de ideeën en het leven van Ludwik Zamenhof, de schepper van de universele taal Esperanto en promotor voor wereldvrede. In dit grootschalige interdisciplinaire project creëert Bielski een wereld die overrompelt, uitdaagt en verwart.

Breaking the Codes: Zamenhof Project bevindt zich ergens tussen een concert, museumbezoek theatervoorstelling en dansvoorstelling. Het internationale gezelschap, bestaande uit acteurs, musici en dansers die gezamenlijk zeven talen spreken, betrekt het publiek in een zoektocht naar (mis)communicatie en taal. Het publiek zal dan ook niet constant stilzitten, maar krijgt de vrijheid om de ruimte en de installaties samen met de uitvoerders te ontdekken.

Sinds 2017 is de van oorsprong Poolse Bielski twee jaar lang artist in residence bij Gaudeamus. Als jonge maker krijgt hij een ontwikkelplek voor zijn expressieve muziektheatrale werken. Breaking the Codes: Zamenhof Project is een coproductie van Stichting Futurists en Gaudeamus.

Op zondag 8 september is het ook mogelijk deze performance te zien in Kelmis. Kelmis is een klein dorpje dat in het verleden onderdeel was van Moresnet, wat in de 20ste eeuw een klein neutraal land was in Limburg, aangrenzend aan België, waar een periode Esperanto de voertaal was. Gaudeamus voorziet in een all-inclusive busreis met onderweg een workshop Esperanto.

LET OP: Er worden stroboscoop-effecten gebruikt en zeer lage en luide basgeluiden worden ook tijdens de uitvoering.

Foto © Aaron Holloway-Nahum