playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Seizoen

Musical Utopias #4

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Musical Utopias is het jaarlijks terugkerende gezamenlijke festival van Ensemble Klang en Korzo. Het festival onderzoekt onze relatie als mens met onze omgeving, het milieu en sociaal en politiek activisme. Musical Utopias brengt muzikanten en makers uit een waaier aan disciplines bij elkaar. Allen streven ernaar in hun werk nieuwe werelden te creëren. Musical Utopias nodigt het publiek uit om deel te nemen aan een hoopvolle reis richting het onbekende en de toekomst.

The Carnival of Futuristic Animals (try-out) – Spaceship Ensemble

Spaceship Ensemble, die een residentie doen bij Gaudeamus in 2022, presenteren een muzikaal spektakel geïnspireerd op A Treatise On Evolution van een van Nederlands meest iconische wetenschappers, de theoretische natuurkundige Gerard ’t Hooft. Een reeks tekeningen van futuristische wezens die laten zien hoe dieren zouden kunnen evolueren. In een muzikaal programma dat doet denken aan Le Carnaval des Animaux van Camille Saint-Sans speelt het ensemble een serie korte stukken die allemaal een van ’t Hoofts wezens uitbeelden.

Aanvullend op de opdrachtwerken wordt voor dit concerten ook een reeks originele Arduino muzikale instrumenten ontwikkeld om de nieuwheid en uniciteit van dit muzikaal-wetenschappelijke ‘ecosysteem’ te versterken.

OCCAM HEXA V – Éliane Radigue, Carol Robinson, Ensemble Klang

Éliane Radigue creëerde speciaal voor Ensemble Klang samen met een van haar nauwste samenwerkingspartners, componist en klarinettist Carol Robinson, een nieuw werk in de OCCAM OCEAN serie, OCCAM HEXA V. Robinson was ook mede-componist van meerdere andere werken in de OCCAM OCEAN serie van Radigue en het ‘hands on’ werk dat zij met Ensemble Klang deed in Den Haag was onmisbaar in het tot leven brengen van de compositie.

OCCAM HEXA V is geworteld in Den Bosch, de waterwegen die onder deze stad doorlopen vormen ook de plattegrond voor de compositie. Het werk ging in première tijdens November Music en het FAQ Festival in Den Bosch in november 2021.