Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Festival

Newborns – Catchpenny Ensemble

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Het avontuurlijke Haagse Catchpenny Ensemble is dit jaar één van onze Award Ensembles: samen met de genomineerden voor de Gaudeamus Award 2019 ontwikkelen ze gloednieuw werk speciaal voor de Muziekweek. Catchpenny ging de uitdaging aan met twee jonge muziekpioniers die allebei de grenzen van de muziek bevragen en onderzoeken: Scott Rubin en Nicholas Morrish.

Rubin werkt al jaren aan steeds verfijndere samenwerkingen tussen musici en dansers. In zijn opdrachtwerk voor Gaudeamus gaan dansers Tatiana Matveeva en Yuri Shimaoka – opgetuigd met motionsensoren – in dialoog met de musici van Catchpenny.

Morrish is een media-archeoloog, die gefascineerd is door de specifieke klankwerelden van in onbruik geraakte media, zoals fonografen. Voor dit stuk liet Morrish zich inspireren door teksten van cultuurcriticus K-Punk (Mark Fisher), de elektronische muziek van Burial en de ‘Electronic Voice Phenomenon’-experimenten van schrijver Konstantin Raudive. De EVP is het fenomeen dat er tijdens een opname bovennatuurlijke stemmen of geluiden gevangen worden op tape.

Ten slotte speelt Catchpenny werk van de jonge Mexicaanse componist Jacques Zafra, een talentvolle componist die binnen het Europese Ulysses Network naar voren is geschoven. De titel van Zafra’s einmal ist einmal verklaart vrij letterlijk de inhoud van het stuk: eenmaal is eenmaal, iedere gebeurtenis is uniek en komt maar één keer voorbij. Niets wordt letterlijk herhaald.

LET OP: Deze uitvoering bevat flitsende lichten die problematisch kunnen zijn voor mensen met epilepsie.

PROGRAMMA

Scott Rubin - Nieuw werk (genomineerd voor de Gaudeamus Award 2019)
Nicholas Morrish - Angel | Animal (genomineerd voor de Gaudeamus Award 2019)
Jacques Zafra - Nieuw werk

Download het programmatoelichting

UITVOERENDEN

Catchpenny Ensemble
Irene Ruiperez Canales - fluit
Vincent Martig - basklarinet
Gabriele Segantini - percussie
Christos Tsogias Razakov - hobo
Ivan Pavlov - piano
Begonia Chan - cello
Tatiana Matveeva - dans
Yuri Shimaoka - dans

Foto © Hans Eeuwes

Partners

Ulysses Network