Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Festival

PROFOUND SOUND – Asko|Schönberg + Cappella Amsterdam

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Twee van Nederlands meest geprezen én geliefde ensembles voor nieuwe muziek openen Gaudeamus Muziekweek: Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam. Samen brengen ze de wereldpremière van het nieuwste werk van Alexander Khubeev, de jonge Russische componist die in 2015 de Gaudeamus Award won en daarmee opdracht kreeg dit nieuwe stuk te schrijven. De jury prees hem om zijn “geavanceerde technieken” en “mysterieuze en diepgaande klankwereld”. Khubeev werkte sindsdien in relatieve stilte aan zijn nieuwste stuk, dat vanavond dan eindelijk te horen is.

Van Gaudeamus Award 2017-genomineerde Sky Macklay klinkt White/Waves, een onvoorspelbaar stuk waarin wilde uitbarstingen wedijveren met overweldigende golven ‘white noise’. De winnaar van 2007 Christopher Trapani keert dit jaar terug als jurylid en zijn winnende stuk, Sparrow Episodes, wordt vanavond ook gespeeld. Trapani schept hierin een voortdurend voorwaarts bewegende wereld, met als rode draad zijn elektrische gitaar door de spotgoedkope versterker uit het Parijse appartement waar hij het stuk schreef.

Tot slot herneemt Asko|Schönberg twee stukken die speciaal voor hen geschreven zijn: Jan Peter de Graaffs Rimpelingen en Meanwhile, behind, between, etcetera van Wilbert Bulsink, een microtonaal labyrint waarin hij zoekt naar wat zich tússen de noten van de piano bevindt.

Introductie
Voorafgaand aan het openingsconcert van Asko|Schonberg en Cappella Amsterdam introduceren we om 19:30 uur de genomineerden voor de Gaudeamus Award 2017 in de uitloopfoyer van de Grote Zaal. Muziekpublicist Thea Derks heeft korte interviews met de vijf genomineerden die een drukke week voor de boeg hebben. In vrijwel alle gevallen hebben de genomineerde componisten drie werken op het programma staan, een ideale showcase voor deze young music pioneers. Vanavond leer je ze persoonlijk kennen!

Download hier alvast de programmatoelichting voor dit concert.

Foto © Anna van Kooij

Componisten
Alexander Khubeev – The Codex of thoughtcrimes
Jan-Peter de Graaff – Rimpelingen
Wilbert Bulsink – Meanwhile, behind, between, etcetera
Christopher Trapani – Sparrow Episodes
Sky Macklay – White/Waves

Uitvoerenden
Asko|Schönberg
Cappella Amsterdam
Bas Wiegers - dirigent
Hans Woudenberg - cello

Partners