playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Festival

WORKSHOP – Paper Ensemble

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Het Huis Utrecht – Koepelzaal
14 :00 – 16 :00

Wat voor fantasierijke klanken en interessante muzikale landschappen kun je uit een vel papier van 100 vierkante meter krijgen? Bijvoorbeeld door het te plooien? Te vouwen? Op te rollen? Na een korte demonstratie van het Paper Ensemble kun je in deze geconcentreerde workshop zelf aan de slag. In de workshop leren de deelnemers spelen met de verschillende instrumenten van papier en werken we toe naar een kleine eindpresentatie.

De uitvoeringen van het Paper Ensemble overbruggen de scheidingslijn tussen beeldhouwers en musici. Het resultaat van deze samensmelting is een nieuw bewegingsvocabulaire. Het Paper Ensemble heeft speciale methoden voor grafische notatie ontwikkeld. Hierbij worden partituren gecreëerd die meer op tekeningen dan op traditonele bladmuziek lijken. Hun partituren geven wel instructies aan de uitvoerders, maar laten veel ruimte voor interpretatie en improvisatie. Voor musici is het niet eenvoudig om deze partituren te ‘lezen’; ze moeten zelf beslissen hoe ze de visuele aanwijzingen van de composities interpreteren. Deelnemers aan de workshop zullen belangrijke tools leren wat betreft improvisatie en compositie, waarbij alleen papier als instrument wordt gebruikt en de technieken van Paper Ensemble worden toegepast.

Het Paper Ensemble is in 2007 opgericht door Jochem van Tol en doorontwikkeld met Ibelisse Guardia Ferragutti. Hun artistieke onderzoek naar geluid, luisteren, zien en compositie stelde hen in staat een reeks sculpturale papieren instrumenten en installaties te ontwikkelen.

Foto © Jochem van Tol