playlist: Podcast Curious Ears Season 2 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Festival

Transcendent or immanent – Ensemble Variances

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

“Science without religion is paralysed, religion without science is blind.“, aldus Albert Einstein. Vanuit deze gedachte stelde het Franse Ensemble Variances een programma samen met componisten die zich hebben laten inspireren door de natuur, de kosmos, aloude Indiaanse gebruiken en religieuze afbeeldingen.

Ensemble Variances wil aantonen dat we, ondanks onze neiging alles te verklaren op basis van onze wetenschappelijke kennis, altijd op zoek blijven naar iets groters dan wij zelf. Of we dat nu zoeken in gebed, meditatie, onderzoek of muziek; het is hetzelfde verlangen dat we met elkaar gemeen hebben.

Het programma is opgebouwd rondom twee werken: Raphaël Languillat’s Crucifixion (d’après Le Pérugin) en Thierry Pécou’s Méditation sur la fin de l’espèce. Gaudeamus Award-genomineerde Raphaël Languillat gebruikt in Crucifixion (d’après Le Pérugin) Perugino’s Renaissance fresco van de kruisiging van Christus als inspiratiebron en neemt je mee op een contemplatieve reis in beeld en geluid. In Méditation sur la fin de l’espèce versleutelt Thierry Pécou opnames van natuurgeluiden in zijn muziek. Hij gebruikt hiervoor onder andere de fascinerende liederen van walvissen. Pécou weet met zijn muziek de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan ​​ten opzichte van de onmetelijke kosmos op te roepen.

Danse en cercle, een solowerk voor pauken, is ook van de hand van Pécou. Hierin volgt hij een heel ander pad: dat van de cirkeldansen van Indiaanse stammen. In hun cultuur symboliseert de cirkel de kosmos, de schepping en het leven zelf. De dans is een viering van al die aspecten en Pécou vertaalt dit naar een zinderend ritmisch stuk.

John Luther Adams creëerde The Light Within ​​nadat hij zijn ‘eigen openbaring van licht’ had gehad tijdens een bezoek aan een installatie van James Turrell. Ook op het programma staat een nieuwe werk van de veelbelovende Franse componist Jonathan Bell, dat hij schrijft in opdracht van Ensemble Variances.

Over Ensemble Variances
Ensemble Variances is méér dan een groep musici die op het podium staan. Hun uitvoeringen gaan over het ervaren van muziek, over diepere lagen waardoor je alleen geraakt kan worden wanneer je meer dan alleen je oren gebruikt. Het geheim schuilt in de programma’s die artistiek leider Thierry Pécou samenstelt: in plaats van dat er verschillende werken ten gehore worden gebracht, vormen de composities samen één geheel. Iemand uit het publiek beschreef het luisteren naar een concert van Variances eens als: het is alsof je naar een gebedsdienst in een klooster gaat. Het heeft een bijna ritueel karakter dat je in een staat van meditatie of zuivere focus brengt.

Foto © Charlotte Abramow

Ensemble Variances
Anssi Karttunen - solo cello

Raphaël LanguillatCrucifixion (d’après Le Pérugin)
Thierry Pécou - Méditation sur la fin de l’espèce
Thierry Pécou - Danse en cercle
John Luther Adams - The Light Within 
Jonathan Bell - nieuw werk

Download de programmatoelichting