Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

terug naar nieuwsberichten

Muziekpionier Aart Strootman Wint Gaudeamus Award 2017

De 71ste editie van Gaudeamus Muziekweek is zondag 10 september in TivoliVredenburg afgesloten met de uitreiking van de Gaudeamus Award 2017. Uit handen van jurylid Christopher Trapani ontving Aart Strootman (NLD 1987) de prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge muziekpioniers. Aart Strootman wordt opgenomen in de respectabele eregalerij van prijswinnaars met vooraanstaande componisten zoals Peter Schat, Michel van der Aa en Louis Andriessen.

De jury zegt over de winnaar van de Gaudeamus Award 2017: “Aart Strootman is volkomen oorspronkelijk, hij doet uitvindingen op het gebied van klank die bijzonder inspirerend zijn. Hij benadert compositie met een uitzonderlijke frisheid en weet het geluid van elk instrument in een ensemble opnieuw uit te vinden tot in het fijnste detail. Een performer, een improvisator, een uitvinder, een unieke componist”.

Het winnen van de Gaudeamus Award betekent voor componisten een internationale erkenning van hun werk en is voor velen een springplank in hun carrière. De Gaudeamus Award is een aanmoedigingsprijs voor jonge componisten van 30 jaar en jonger. Het te winnen geldbedrag in de vorm van een compositie-opdracht voor de volgende Gaudeamus Muziekweek bedraagt € 5.000. Gaudeamus Muziekweek blijft nauw betrokken bij de loopbaan van alle prijswinnende en genomineerde componisten. De organisatie draagt zorg voor nieuwe compositie-opdrachten, reprises van op het festival gespeeld werk en internationale uitwisseling met festivals en aanverwante organisaties wereldwijd.

Foto © Herre Vermeer