playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar perspagina

Jonge Utrechtse makers in concertserie Gaudeamus Terrapolis

dinsdag 21 mrt 2023 — Zondag 21 mei vindt de tweede editie plaats van Gaudeamus Terrapolis: een nieuwe concertserie van Gaudeamus in culturele vrijhaven De Nijverheid, in het voormalige industriële Werkspoorkwartier van Utrecht. Een serie met jonge makers uit Utrecht en ver daarbuiten, die zich niet alleen niks aantrekken van genres, maar zelfs het hele idee van wat muziek en een muzikaal optreden kan zijn bevragen en opnieuw definiëren. 

Op uitnodiging van het Utrechtse online radiostation Stranded FM spelen op zondag 21 mei de jonge Utrechtse makers RDS en Julian Tjon Sack Kie alias Julian Alexander. De laatste maakte speciaal voor deze avond gloednieuw werk gebaseerd op materiaal uit het uitgebreide, meer dan 75 jaar omspannende archief van Gaudeamus. De componist focust op de integratie van elektronische muziek in akoestische muziek, met inspiratie uit niet-westerse filosofieën en de natuur. In zijn compositie echoes from the past duikt Julian niet alleen in het verleden van Gaudeamus, maar ook in zijn Surinaamse roots, en verkent hij de effecten van koloniale geschiedenis.

De avond eindigt met een nieuwe performatieve installatie van Laura Nygren alias Show Pony in samenwerking met Tatiana Rosa en Simon van Steenis: Lullaby for a Slow Apocalypse. Vanuit de vraag “Wat als de geaccepteerde versie van de apocalyps verkeerd is?”, gingen de drie op zoek naar een herkadering van het einde van de wereld vanuit het matriarchale perspectief.

 

Media & Downloads