playlist: Gaudeamus Highlight Selectie playlist

Gaudeamus Award 2018 Genomineerde

Gaudeamus Award 2018 Genomineerde

Sebastian Hilli

De vaak abstracte thema’s in het werk van Sebastian Hilli hebben de fascinatie van de componist voor structuur gemeen en de relatie tussen niet-muzikale concepten en hun transcriptie in muzikale ideeën. Bekend om zijn zeer intensieve, helder gestructureerde composities, variëren de onderwerpen van Hilli van de literatuur van Jorge Luis Borges tot werken geïnspireerd op de biologie en de psychologische verwachtingen van de menselijke geest.

Het winnen van de 1e prijs in de Toru Takemitsu Composition Award in 2015 gaf Hilli’s werk internationale erkenning. In 2017 werd Hilli’s Reachings voor orkest geselecteerd in de categorie ‘Componisten onder de 30’ op het 64e International Rostrum of Composers en werd het wereldwijd uitgezonden. Meerdere werken van Hilli werden uitgevoerd op verschillende festivals in Finland en daarbuiten, onder andere in Noorwegen, IJsland, Oostenrijk, de VS, Japan, Denemarken, Duitsland en Oekraïne. Ensembles zoals Avanti!, Zagros, Curious Chamber Players, Esbjerg Ensemble, NYKY-ensemble, Cikada, Ensemble Mise-en, Ensemble Recherche, Sed Contra Ensemble, Kamus-Quartet, Quatuor Bozzini, Siggi String Quartet, Arktinen Hysteria, Uusinta Ensemble, Het Finse Radio Symfonie Orkest en het Tokyo Philharmonic Orchestra hebben zijn muziek uitgevoerd.

Recente projecten zijn opdrachten voor Crusell Music Festival, Uusinta Ensemble en Helsinki Philharmonic Orchestra met een koor van 500 leden. Momenteel werkt Hilli aan een commissie voor het Finse Radio Symfonie Orkest.

Hilli heeft zijn Master Compositie gehaald aan de Sibelius Academy in Helsinki, waar hij studeerde bij Veli-Matti Puumala en Lauri Kilpiö. Hij studeerde ook een jaar in Wenen met Michael Jarrell, en heeft masterclasses gevolgd met o.a. Jukka Tiensuu, Jouni Kaipainen, Hans Abrahamsen, Simon Steen-Andersen, Philippe Manoury, Martijn Padding en Mark Andre.

Momenteel werkt Hilli als freelancer met een driejarige subsidie van de Finnish Cultural Foundation.