playlist: Podcast Curious Ears Season 2 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Call for works: naar een nieuwe concertpraktijk

Gaudeamus roept recent afgestudeerde musici op om programmavoorstellen in te dienen die op een vernieuwende manier omgaan met de concertpraktijk. De resultaten worden tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2020 gepresenteerd.

We zijn benieuwd naar ideeën die de opzet van een concert veranderen. Vertrekkend vanuit een muzikaal programma kan door simpele elementen te veranderen de ervaring van het publiek compleet veranderen. Hoe verhoudt je je tot het publiek, hoe maak je gebruik van je lichaam en de ruimte en hoe kan je met dramaturgische elementen de concertpraktijk veranderen? Het zijn enkele vragen die aan bod kunnen komen om een muzikaal verhaal op een nieuwe manier te vertellen.

Voor deze oproep zijn er drie locaties waar je een plan voor kan indienen: Sonnenborgh, Koffie Leute en Touchstone. Schrijf een plan hoe jij één van deze locaties wil gebruiken om je concertpraktijk op een nieuwe manier in te steken. De geselecteerden kunnen tijdens een workshop in augustus 2020 samen met een professional naar keuze hun ideeën uitwerken. Je kunt dus eventueel zelf aangeven met wie jij zou willen samenwerken.

Richtlijnen:

  • Een voorstel van maximaal 400 woorden
  • Het programma mag max. 30 minuten duren
  • Solisten en formaties met een grootte van maximaal vijf musici kunnen indienen
  • Er is een gage beschikbaar van €250 per persoon
  • Je bent maximaal 3 jaar geleden afgestudeerd
  • We gaan uit van dramaturgische en theatrale elementen; technische/productionele mogelijkheden zijn beperkt

Voor eventuele vragen kun je contact opnemen met matthijs@gaudeamus.nl.

SonnenborghSonnenborgh
Sonnenborgh is een authentieke 19e-eeuwse sterrenwacht met drie telescoopkoepels, gebouwd op een 16e-eeuws bastion. Vandaag de dag wordt is de sterrenwacht een museum en kan je als bezoeker het bijzondere gebouw bekijken en alles leren over ons planetenstelsel. Voor deze oproep wordt er een ruimte gebruikt in het Bastion die te zien is op de foto’s. Een ruimte met veel galm en verschillende hoeken, gaten en trappen.

Koffie Leute
Koffie Leute is een huiselijke en gezellige koffiezaak aan de Oosterkade gespecialiseerd in filterkoffie. Naast hun enorme expertise op het gebied van koffie hebben zij een enorme liefde voor muziek. Zij stellen voor deze oproep één van hun ruimtes open, de achterste ruimte van hun koffiezaak. Deze heeft een aantal banken, maar is verder vrij in te delen.

Touchstone
Touchstone is een werfkelder aan de Oudegracht dat nu in gebruik wordt genomen als een ‘muziek-atelier’. Het is een plek waar makers elkaar en publiek kunnen ontmoeten in een intieme setting. De term ‘touchstone’ refereert naar de werken van andere kunstenaars die een doel vormen waar je een worp naar doet met je eigen werk. Deze ruimte is geïsoleerd en werd eerder gebruikt als opnamestudio. Het heeft daardoor een vrij droge akoestiek.

 

 

 

TIJDLIJN

1 mei Deadline oproep
15 mei Selectie bekend
augustus Workshop
13 september Concert