playlist: Podcast Curious Ears playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar programma
Muziekweek

Ballet Mécanique

slotconcert, De Stijl, iconisch, 20ste eeuw, dada, jazz, rock

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Het Utrechtse ensemble Insomnio bestaat 20 jaar en geeft dit jaar het slotconcert van de Gaudeamus Muziekweek 2017. George Antheil was halverwege de jaren ‘20 korte tijd lid van de beweging De Stijl en in die tijd schreef hij zijn iconische compositie Ballet Mécanique, een uniek werk waarin player piano’s en sirenes het machinale vertegenwoordigen en slagwerkers daar menselijk tegengas aan geven. Van De Stijl is het niet ver grasduinen naar andere sociale en culturele stromingen uit dezelfde tijd, zoals de dadaïsten en futuristen. En laat onze ‘artist in residence’ Jerzy Bielski daar nou de mosterd vandaan halen. Overigens zonder de verworvenheden van de jazz, rock én hedendaags over te slaan. Van hem klinkt een eerste kort werk richting een grootschalig muziektheaterproject dat in 2019 in première zal gaan.

18+ waarschuwingtijdens het stuk van Jerzy Bielski worden er beelden vertoond die door sommigen als schokkend ervaren kunnen worden.

Let op: in tegenstelling tot wat in het programmaboekje staat aangekondigd, vindt dit concert plaats in de Grote Zaal.

Aansluitend aan het slotconcert wordt de Gaudeamus Award 2017 uitgereikt aan één van de vijf genomineerde muziekpioniers. Sinds 1957 reikt de organisatie de Gaudeamus Award uit aan aanstormend compositietalent. Gaudeamus biedt jonge muziekpioniers een ontwikkelplek en podium, en is al jaren een springplank voor de carrière van menig componist. Het festival wordt memorabel afgesloten met de uitreiking van de internationaal gerenommeerde award.

Download hier alvast de programmatoelichting voor dit concert.

Foto © Klaus Rudolph

Componisten
George Antheil - Ballet Mécanique
Jerzy Bielski - Breaking the Codes: preview

Uitvoerenden
Insomnio
Ulrich Pöhl - dirigent

Registreer voor festival updates
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.