Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Seizoen

Dag van de Componist 2024: Slotfeest & TV opname

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Tijdens het landelijke festival de Dag van de Componist, een initiatief van New Music NOW, staan in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers. Een dag lang rijdt een trein met musici door Nederland en speelt in verschillende steden muziek van de plaatselijke stadscomponist. De trein eindigt in Utrecht, waar eerst muziek klinkt van de jonge geluidskunstenaar Annabel Schouten op het stationsplein, en daarna de dag feestelijk eindigt in TivoliVredenburg.

In de Pandora zaal klinken grootse ensemblewerken die je op het puntje van je stoel brengen. Meesterlijke noten en ontroerende klanken, staan garant voor een avond vol muzikale vervoering. VPRO Vrije Geluiden en New Music NOW maken TV opnames van het avondprogramma voor latere tv-uitzending op NPO2Extra. Daar kun je bij zijn! Zo maak je niet alleen fantastische concertsessies mee, maar krijg je meteen ook een inkijkje in het reilen en zeilen van een live recording.

Afwisselend zijn in Pandora Foyer korte catchy optredens van musicerende componisten. Tussendoor is er genoeg tijd voor een drankje bij de bar.

De avond vormt de feestelijke bekroning van de Dag van de Componist.

Met een knipoog noemen we het een gala. We rollen de rode loper uit. Er zijn bubbels. We toasten op de ongebreidelde compositie lust en op de gretigheid naar muzikale ervaringen.  Leve de componist en leve de toekomst van de nieuwe muziek.

19:30 – 20:00 | Pandora Zaal

  • Listen! Van Klas Torstensson door Trio Napolov Fridman Sandee (slagwerk, cello, piano)
  • Prelude van Kate Moore door Laura Sandee (piano solo)
  • Werken van Frieda Gustavs van het album No One Is Too Small door het Maat Saxophone Quartet (Dutch Classical Talent Award 2022)

Vanaf 21:00 | Pandora Zaal & Foyer

Orkest de Ereprijs brengt een programma waarin muziek zich verbindt met beeldende kunst. Vanessa Lann baseerde haar compositie Distant Trinity op de Rijnlandse cultus rond Anna te Drieën in de 15e-eeuwse schilderkunst. Wilbert Bulsink speelt in zijn compositie Fernochester met tijd en ruimte. Componist Pete Harden, winnaar van de Matthijs Vermeulenprijs 2023, vond voor Bello inspiratie bij de conceptueel beeldend kunstenaar Robert Smit, die zijn speelse hond Bello portretteerde in een halsketting.

In de Pandora Foyer spelen solisten van Music@zUtrecht eigen composities met inspiratie uit Koerdistan en Eritrea. Vernon Chatlein gaat met Tony Roe in dialoog met de muziek uit de Caraïben waar hij opgroeide. Monica Akihary treedt op met haar duo Boi AKIH. Zij won onlangs de Boy Edgar Prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek.

In de Pandora Zaal brengt pianist/componist Rembrandt Frerichs zijn gloednieuwe compositie Jurjana in première met het New European Ensemble.  Black Pencil swingt met een latin groove in Fuerza Interior van Roderik de Man.

Partners

New Music NOW VPRO Vrije Geluiden