Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Seizoen

Dag van de Componist 2024: Annabel Schouten & Musicaz

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Tijdens het landelijke festival de Dag van de Componist, een initiatief van New Music NOW, staan in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers. Een dag lang rijdt een trein met musici door Nederland en speelt in verschillende steden muziek van de plaatselijke stadscomponist. De trein eindigt in Utrecht, waar muziek klinkt van de jonge geluidskunstenaar Annabel Schouten, Musicaz en Oorkaan. Musicaz speelt ook al eerder twee sets in Hoog Catharijne, ingang Catharijne Singel.

Schouten werkt met ruimte, stilte en het geluid om ons heen, in performatische werken die in de buitenlucht beleefd worden. Door te luisteren gaat het publiek een relatie aan met de plek en met elkaar. Voor de Dag van de componist ontwerpt ze een bijzondere muzikale performance die wijds verspreid door Utrecht begint en op het stationsplein van Utrecht Centraal Station samen komt. Utrechtse koren komen zingend aanfietsen uit verschillende delen van de stad, vinden elkaar op het stationsplein waar hun zang langzaam overgaat in de muziek van Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis. Na afloop van Lemereis’ stuk nemen de koren het weer over, en verdwijnen de stemmen in de richting waar ze vandaan kwamen.

Musicaz is een collectief van Utrechtse muzikanten die op AZC’s samenkomen om muziek uit allerlei windstreken met elkaar te delen. Circa 10 jaar geleden startte Jonás Bisquert het initiatief om twee keer in de week samen muziek te maken in het AZC. Eerst gericht op gezinnen, kort daarna ook met jongeren en volwassenen, want er bleek snel hoeveel muzikale potentie in een AZC zit. Hieruit ontstond de beroemde “Band Zonder Verblijfsvergunning” en veel samenwerkingen met  muzikale partijen. Musicerend in het AZC is Catching Cultures Orchestra ook ontstaan, dat tot op de dag van vandaag actief is.

TIJDSCHEMA

16.00 uur Musicaz - Hoog Catharijne (ingang Catharijne Singel)
16.30 uur Musicaz - Hoog Catharijne (ingang Catharijne Singel)
17.40 uur Fietskoor Annabel Schouten met “Zwerm” - Stationsplein
17.50 uur Musicaz - Stationsplein
18.00 uur Oorkaan - Stationsplein

Makers

Partners

New Music Now