playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
Festival

Nieuwe bassolos – James Oesi

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

James Oesi is één van de meest enthousiaste pleitbezorgers van de contrabas in Nederland. Op uitnodiging van het Grachtenfestival, Gaudeamus en November Music stuurden jonge, Nederlandse componisten nieuwe composities in voor de van oorsprong Zuid-Afrikaanse bassist. Na de première op het Grachtenfestival gaan ze bij Gaudeamus in reprise.

Oesi is een uniek musicus in Nederland. In podia als Het Concertgebouw en op festivals als Wonderfeel brengt hij regelmatig klassiek solo repertoire. Maar hij speelt net zo graag nieuw repertoire, onder meer als gastmuzikant bij Asko|Schönberg en Ensemble Modern. Dankzij zijn veelzijdigheid en unieke geluid is hij een echte inspiratiebron voor componisten. In dit concert horen we waartoe hij de jongste generatie componisten wist te inspireren.

De Spaanse componist A. Crespo Barba schreef een stuk voor Oesi geïnspireerd door flamencozang. Boris Bezemer gebruikte Oesi’s uitvoering van Bachs vierde cellosuite op de Nederlandse televisie als vertrekpunt voor een polyfonische solo. De Japanse componist Aya Yoshida schreef met Muji een complexe etude voor Oesi. Thomas Power uit Ierland brengt Oesi terug naar de grond in Talamh, dankbaar gebruik makend van de aardse klanken van de contrabas.

PROGRAMMA

Aya Yoshida – Muji
Boris Bezemer – Bass piece
A. Crespo Barba – For James Oesi
Thomas Power – Talamh

Download het programmatoelichting

UITVOERENDEN

James Oesi - contrabas

Foto © Stamatis Xanthoulis

Partners

Grachtenfestival, November Music, Fonds Podiumkunsten