Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Tentoonstellingen

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Gedurende het hele festival zijn er 2 tentoonstellingen te zien: in Museum Speelklok staat de geluidsinstallatie Mitote van Vica Pacheco en in Movement Exposed Gallery Space is een tentoonstelling van het project A Beautiful Path van Kate Moore.

Vica Pacheco – Mitote
Do 7 t/m zondag 10 september 10:00 – 17:00 in Museum Speelklok

Gedurende het hele festival is de kinetische sculptuur Mitote van de Mexicaanse kunstenaar Vica Pacheco te zien in Museum Speelklok. Dit museum voor zelfspelende muziekinstrumenten is een terugkerende partner van Gaudeamus Festival. Na het festival is de installatie nog te zien tot en met 2 november. Op vertoon van een polsbandje van Gaudeamus Festival 2023 krijg je 25% korting op een toegangskaartje voor het museum aan de museumkassa.

Een verzameling keramische hydraulische fluiten die Pacheco maakte bij het EKWC in Oisterwijk, Nederland, vormt de basis voor deze kinetische installatie. Mitote is een term uit de hedendaagse Mexicaanse populaire cultuur die wordt gebruikt om een rel of een feest aan te duiden. Eerder werd de term geassocieerd met een Maya-scheppingsmythe. In Mitote bedenkt de kunstenares een kinetische sculptuur die ze de Bionische Mangrove noemt, waarin zoömorfische wezens hun liederen voortbrengen dankzij de energie van de componenten van deze boom.

Mitote kwam tot stand in opdracht van iii in samenwerking met Rewire, Amare, Overtoon, STUK en iMal.

Kate Moore – A Beautiful Path
Do 7, Vr 8 en zondag 10 september 12:00 – 17:00 en zaterdag 9 september 13:00 – 17:00 in Movement Exposed Gallery Space

Studio’s en concertzalen kent de veelgevraagde componist Kate Moore inmiddels als haar broekzak. Voor haar nieuwe project A Beautiful Path trekt ze de wijde wereld in. Wandelend van Oss in westelijke richting tot aan het Ierse eiland Skellig Michael, in etappes verspreid over een jaar van augustus 2023 tot september 2024, zal ze en plein air componeren. Met een expo in de Movement Exposed Gallery Space trapt ze het project af.

Talloze componisten lieten zich voor hun muziek inspireren door de natuur. Schilders als Vincent van Gogh maakten hun kunstwerken zelfs staande in het landschap dat ze inspireerde, weer en wind trotserend. Als een hedendaagse troubadour laat Moore haar nieuwe muziek nu rechtstreeks in de natuur ontstaan. Op de donderdag van het Gaudeamus Festival opent ze met een performatieve presentatie de expo, die daarna nog te zien is in Movement Exposed Gallery Space.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdam Fonds voor de Kunst.

Makers