Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

Festival

The Garden – Asko | Schönberg & Slagwerk Den Haag

Dit event heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor ons actuele concertprogramma.

Gaudeamus Muziekweek opent met de wereldpremière van The Garden van Richard Ayres. The Garden is een cyclische vertelling over een man die ontevreden is met zijn leven en in zijn tuin begint te graven naar het middelpunt. Ayres gebruikt teksten van Shakespeare, Dante, teksten uit films en teksten uit de kroeg. Video-artiest Martha Colburn, bekend om haar hallucinerende en caleidoscopische werk, maakt animaties bij The Garden.

Het semi-scenische werk van Ayres (Gaudeamus Award 2018 jurylid) wordt aangevuld met werk van twee jonge muziekpioniers genomineerd voor de Gaudeamus Award 2018: William Kuo en William Dougherty.  Hun werk wordt uitgevoerd in de Hertz, de kamermuziekzaal van TivoliVredenburg. Onder begeleiding van Slagwerk Den Haag, die kersverse noten van componist Georgia Nicolaou op de roltrappen van TivoliVredenburg spelen, word je meegenomen van de Grote Zaal naar de Hertz voor een vervolg van het programma.

Singel Serenade
Vooraafgaand aan het openingsconcert klinkt er m 19:00 uur een muzikale ode aan de stad op de kade van TivoliVredenburg. Tijdens het vrij toegankelijke openluchtconcert op het water klinkt werk van onder andere Yannis Kyriakides, uitgevoerd door Birmingham Contemporary Music Group.

De Britse Richard Ayres studeerde compositie bij Morton Feldman en Louis Andriessen. In 1994 won hij de Gaudeamus Award. Ayres schreef The Garden in opdracht van Asko|Schönberg en London Sinfonietta.

In flieht wie ein Schatten onderzoekt William Kuo de grenzen van zijn eigen compositietaal. De titel zet je wellicht op het verkeerde been; de jonge componist komt uit Canada en liet zich inspireren door de Duitse Bijbelvertaling van Martin Luther. Kuo wil met zijn compositie de luisteraar een vernieuwde luisterervaring bieden.

the new normal van William Dougherty is geschreven als reactie op de verontrustende gebeurtenissen in Amerika in de zomer van 2016: de schietpartijen en moorden op ongewapende Afro-Amerikaanse burgers door politieagenten. Dit werk is een collage van muzikale lagen uit verschillende tijdperken, met opnames van Afro-Amerikaanse gevangenen door etnomusicoloog Alan Lomax (1947), quotes van Monteverdi en Purcell in bewerking van de Japanse noise-artiest Merzbow en politieradio-opnames uit 2016.

Om 19:45 geeft Thea Derks een introductie in de Grote Zaal met de zes genomineerden voor de Gaudeamus Award 2018.

Asko|Schönberg o.l.v. Bas Wiegers

Martha Colburn - video-artiest (The Garden)
Joshua Bloom - bas bariton (The Garden)

Richard Ayres - no. 50 The Garden
William KuoFlieht wie ein Schatten
William Dougherty  - The new normal

Slagwerk Den Haag
Georgia Nicolaou - Follow and Listen

Beeld © Martha Colburn

The Garden is tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Download de programmatoelichting

Partners

TivoliVredenburg