Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

terug naar nieuwsberichten

Genomineerden Gaudeamus Award 2020

De genomineerden voor de Gaudeamus Award 2020 zijn geselecteerd. Uit een recordaantal aanmeldingen van 799 werken van 233 componisten, koos de jury een shortlist van vier componisten. De vier componisten die zullen participeren in de Gaudeamus Muziekweek en zullen strijden om de Gaudeamus Award 2020 zijn:

De jury bestond dit jaar uit de Grieks-Nederlandse componist Calliope Tsoupaki, de Jordaans-Duitse componist Saed Haddad en de Brits-Amerikaanse componist Oscar Bettison. Om nog meer componisten de kans te geven hun werk in te dienen, was de leeftijdsgrens dit jaar opgehoogd van 30 naar 35. In de eerste fase van het beoordelingsproces kreeg de jury de aanmeldingen anoniem te zien. Vanaf vroeg in het proces was er het streven naar een 50/50 genderbalans.

“Dit jaar waren er 233 aanmeldingen, meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Hoewel zo’n grote hoeveelheid aanmeldingen het erg moeilijk maakte om tot een selectie van slechts vier te komen, is het een geweldig teken van de gezondheid van de hedendaagse componistenwereld,” zegt Oscar Bettison.

Kijkend naar de aanmeldingen, zegt Saed Haddad, zocht de jury naar “compositorische stemmen die bevrijd zijn van de last van het verleden (vooral de laatste honderd jaar), die de lyrische kwaliteit van muziek koesteren, die proberen een essentie en substantie over te brengen – een diepere betekenis dan enkel goed gemaakte klanken – en die de potentie laten zien om individuele stemmen te ontwikkelen.”

Bettison concludeert: ” Gen Tanaka, Annika Socolofsky, Matthew Ricketts en Jenny Beck zijn componisten waar we gedurende het juryproces terug naar bleven keren, wiens muziek ons niet losliet. We geloven oprecht dat de bezoekers van de Gaudeamus Muziekweek 2020 hetzelfde zullen meemaken.”

De Gaudeamus Award is al sinds 1957 een van de meest prestigieuze prijzen voor jonge componisten wereldwijd. Recente winnaars van de prijs zijn de Amerikaanse componist Kelley Sheehan in 2019, de Finse componist Sebastian Hilli in 2018 en de Nederlandse componist Aart Strootman in 2017. De Award wordt gepresenteerd tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2020, die plaats vindt van 9 t/m 13 september op verschillende locaties in Utrecht.

Jury van de Gaudeamus Award 2020. V.l.n.r. Calliope Tsoupaki, Saed Haddad, Oscar Bettison. Foto © Co Broerse