playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar perspagina

Gaudeamus Festival 2022 laat bezoekers zélf componeren

donderdag 30 jun 2022 — Al 70 artiesten aangekondigd voor het festival in september

Op de website van Gaudeamus Festival 2022 kan iedereen, met of zonder enige ervaring, kennis maken met hoe het is om te componeren. Met een eenvoudig te gebruiken online tool kan de bezoeker een mini-compositie maken en uploaden. Van het resultaat worden in de komende maanden posters en video’s gemaakt voor de promotiecampagne van het festival. Gaudeamus Festival 2022 vindt plaats van woensdag 7 tot en met zondag 11 september op verschillende locaties in Utrecht. Al 70 artiesten van het overvolle programma zijn aangekondigd.

Gaudeamus Festival 2022 presenteert nieuwe muziek voor nieuwsgierige mensen. Muziek van jonge makers die zich niks aantrekken van genres, disciplines of andere hokjes. Creatievelingen die met een open vizier onderzoeken hoe muziek op een podium anno 2022 zou kunnen klinken en eruit zou kunnen zien. De compositietool op de homepage brengt de bezoeker dan ook direct in de juiste mentaliteit voor het festival; door te laten zien hoe leuk het kan zijn om te experimenteren met klank, én hoezeer muziek is verweven met kleur, beweging en vorm.

Divers en eclectisch
Gaudeamus Festival 2022 reflecteert die experimenteerdrift met een divers, kleurrijk en eclectisch programma vol concerten, multidiscipliplinaire voorstellingen, klankinstallaties en meer. Toonaangevende artiesten uit de internationale experimentele elektronica zoals Jessica Ekomane, Rojin Sharafi, Circuit des Yeux en Princess Diana of Wales staan naast jonge musici als harpiste Michela Amici, celliste Maya Fridman, pianist Zubin Kanga en het Spaceship Ensemble, die de wereld van hedendaags gecomponeerde muziek injecteren met theatraliteit, elektronica en veel enthousiasme. De Indiase meester van ingewikkelde ritmiek B.C. Manjunath speelt twee uiteenlopende concerten met het New European Ensemble en het Britse Riot Ensemble speelt intieme concerten in het voormalige Pieter Baan Centrum. Een Bretons doedelzakkwartet (Sonneurs), een barokkwartet (Castello Consort), een muziektheatervoorstelling voor stenen (Espen Hjort & Mees Borgman) en een freejazzduo (Asher Gamedze & Xristian Espinoza); binnen Gaudeamus past het allemaal bij elkaar.

Popfestival-formule
De opzet van Gaudeamus Festival 2022 is anders dan vorige jaren. Alle concerten zijn samengebundeld in dagdelen, waarvoor de bezoeker 1 kaartje koopt. Hiermee kunnen muziekliefhebbers een breed aanbod aan concerten zien, telkens geconcentreerd in een ander gebied van Utrecht Centrum. Deze formule paste Gaudeamus al enkele jaren toe op het populaire Saturday Night-programma en staat nu dus aan de basis van het hele festival. Gaudeamus is hiermee het eerste festival in de hedendaags gecomponeerde muziek dat deze popfestival-formule omarmt.

Jonge componisten aangemoedigd
Een terugkerende rode draad door het programma is het werk van vijf jonge componisten die genomineerd zijn voor de Gaudeamus Award. Deze aanmoedigingsprijs voor jonge componisten wordt al sinds 1957 jaarlijks uitgereikt en gaf eerder al een vroege boost aan de carrières van Louis Andriessen, Pauline Oliveros, Unsuk Chin, Michel van der Aa en Yannis Kyriakides. Dit jaar zijn Alex Paxton, Bethany Younge, Bekah Simms, Rohan Chander en Baldwin Giang genomineerd. Van deze vijf componisten klinken verschillende werken verspreid over het festival naast gloednieuwe muziek die zij speciaal voor het festival schrijven.

Media & Downloads