playlist: Podcast Curious Ears Season 2 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren

NPO Radio 4 & VPRO Podcast: Gaudeamus 1945-2020

scroll down
back to overview
De Stichting Gaudeamus bestaat 75 jaar

Driekwart eeuw nieuwe muziek van internationale jonge componisten, gekleurd door vele bijzondere premières en iconische verhalen. In deze podcast hoor je er een dozijn: hoe hebben jonge componisten hun publiek en de rest van de wereld verrast, overrompeld, gechoqueerd soms, geraakt en ontroerd? Werden de muziekpioniers altijd in de armen gesloten of stuitte de jonge avant-garde op weerstand en onbegrip? Elk verhaal wordt geïllustreerd met archiefopnamen!

Beluister hieronder alle afleveringen tot nu toe via Spotify – scroll naar rechts om alle afleveringen te vinden. Heb je geen Spotify-account of luister je liever via iTunes of je browser? Bezoek dan de website van NPO Radio 4.

Podcast afleveringen

#1 De jaren tot 1945, waarin een componist een huis laat bouwen voor zijn laatste werk- en levensfase, en een Joodse lingerie-verkoper net op tijd uit Duitsland vlucht en hier in Nederland een veilig onderkomen zoekt.

#2 De jaren tot 1952, waarin Walter Maas een vorm vindt om zijn dankbaarheid mee uit te drukken en de wederopbouw van het culturele leven in Europa; Walter dwingt zich met zijn Duitse afkomst uiteen te zetten.

#3 De jaren tot en met 1956; waarin een nieuwe generatie componisten de weg naar Bilthoven vindt en de boslucht er begint te knetteren door een nieuw soort lading.

#4 De jaren tot en met 1960; waarin de kloof zich opent tussen de nieuwe generatie componisten en de oudgediende Gaudeamus-bewoners, en Walter Maas de wind van voren krijgt, uit onverwachte hoek.

#5 De tijd tot 1966; waarin het podium voor Nieuwe Muziek tot de gevestigde orde lijkt te gaan horen precies in een tijd waarin juist de jongerengeneratie zich onbehaaglijk begint te voelen bij alles wat gevestigd is.

#6 De jaren tot en met 1975;waarin de jonge generatie steeds harder om verandering zal schreeuwen… en wel zo’n volume aan kan slaan, dat zelfs Walters verre verleden hinderlijk begint te resoneren.

#7 De jaren tot en met 1983; waarin het festival 30 wordt en lijkt te willen breken met zijn geestelijk vader… en als 30-jarige staat te popelen om het nest nu eindelijk te mogen verlaten.

#8 De levensloop tot en met het najaar van 1989; waarin nog maar valt te zien of het wel zo slim was Bilthoven voorgoed te verlaten… en de voortslepende recessie vreselijk dichtbij gaat komen.

#9 In de jaren tot 1996 volgen we de loop van de Amstel stroomafwaarts, van de nieuwe Ysbreeker, naar de opera! En dan verder… richting het IJ.

#10 De Gaudeamus-levensloop tot de winter van 2004, waarin de stichting steeds vaker haar ware gezicht zal durven te tonen en hard zal moeten vechten om haar volle verschijningsvorm oprecht staande te kunnen houden.

#11 De Gaudeamus-levensloop tot 2012, waarin een loze ruimte niet veel goeds voorspelt…

#12 De Gaudeamus-levensloop tot 2020: het laatste hoofdtuk van dit verhaal.

You may also like