playlist: Podcast Curious Ears Season 3 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar nieuwsberichten

Annika Socolofsky wint de Gaudeamus Award 2021

De Amerikaanse muziekpionier Annika Socolofsky is de winnaar van de Gaudeamus Award 2021. De jonge componist/performer ontving de prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge muziekpioniers op zondag 12 september tijdens het slotconcert door Black Page Orchestra van Gaudeamus 2021 in TivoliVredenburg in Utrecht.

Vier componisten waren dit jaar voor de Award genomineerd: Annika Socolofsky, Jenny Beck, Gen Tanaka en Matthew Ricketts. Stukken van hen werden gespeeld gedurende het hele festival, en ze schreven allemaal een nieuw stuk voor het festival, voor ensemble VONK of het Zöllner-Roche Duo. De vier waren geselecteerd uit een totaal van 233 inzendingen van over heel de wereld. Ze waren oorspronkelijk genomineerd voor de Gaudeamus Award van 2020, maar vanwege de reisbeperkingen in verband met corona werd er dat jaar geen Award uitgereikt.

De jury – bestaande uit componisten Karen Tanaka (die de Award zelf won in 1987), Calliope Tsoupaki en Oscar Bettison – zei het volgende over de vier genomineerden:

Annika is a unique refined performer-composer, whose music embraces disparate stylistic elements to create moving and passionate art.

Matthew is a very accomplished composer, skilled in orchestration, who has already defined his highly developed musical voice.

Jenny creates delicate and sensitive soundscapes that achieve complexity in a disarmingly simple way. We would like to see her explore and broaden her musical palette.

Gen is a profound thinker who creates ecstatic sound worlds. We would like to see him expand his musical ideas to further mirror his thinking.

De Award bestaat uit de opdracht om een nieuw werk te schrijven voor een volgende editie van het festival. De fysieke vorm van de Award is ontworpen door beeldend kunstenaar Nuni Weisz, een instrument/beeld met de naam Inner Voice Amplifier, waarmee je je eigen stem kunt horen zoals die klinkt wanneer hij je lichaam verlaat.

Het winnen van de Gaudeamus Award betekent voor componisten een internationale erkenning van hun werk en is voor velen een springplank in hun carrière. Bekijk de complete lijst van Award-winnaars sinds 1957.

V.l.n.r. Calliope Tsoupaki, Karen Tanaka, Oscar Bettison, Annika Socolofsky, Martijn Buser

Foto’s © Anna van Kooij