playlist: Opnames Gaudeamus Festival 2023 playlist Klik op het toestaan van cookies om de playlist te beluisteren
terug naar nieuwsberichten

Aart Strootman wint Matthijs Vermeulenprijs met Gaudeamus-opdrachtwerk

Aart Strootman wint dit jaar de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn werk Shambling Emerge – after after party dat hij in schreef in opdracht van Gaudeamus. Hij schreef het stuk als opdrachtwerk in 2017, toen hij genomineerd was voor de Gaudeamus Award en deze uiteindelijk ook won. Het stuk is geïnspireerd op een opname van componist en improvisator Misha Mengelberg piano spelend met een klein meisje in het café van het Bimhuis.

De componist brengt, aldus de jury, in dit werk improvisatie, klankonderzoek en het gebruik van een muzikaal ‘objet trouvé’ samen in een fascinerend en verrassend avontuur. De jury prijst de manier waarop Aart Strootman als onderzoeker en uitvinder muziek maakt en muziekwerelden bij elkaar brengt. Bij hem gaapt er geen kloof tussen geïmproviseerde en hedendaagse muziek.

Gaudeamus Muziekweek
Strootman ontvangt de prijs op zaterdag 7 september tijdens de Gaudeamus Saturday Night, onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek 2019. Het prijswinnende werk wordt na de prijsuitreiking live uitgevoerd door Kluster5. Met het winnen van de Gaudeamus Award kreeg Strootman ook de opdracht een gloednieuw werk te schrijven. Dit werk, getiteld W.A.L.L, gaat op 4 september in première tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2019.

Matthijs Vermeulenprijs
De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. Deze prijs, ter waarde van 20.000,- euro wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek. De jury van de Matthijs Vermeulenprijs 2019 bestaat uit Elma Drayer (voorzitter), Jacqueline Oskamp, Masa Spaan, Maarten van Boven, Monica Akihary en Graham McKenzie.